Интересни местаЦърквата „Свети Николай Чудотворец“

Сегашната църква е изградена на мястото на старинен манастир, носещ същото име „Св. Никола“. Светецът се смята за покровител на селището. Тя представлява еднокорабна базилика, паметник на културата с местно значение. В нея може да се види чудодейната икона на патрона и закрилник Свети Николай.Музейна експозиция „Свети Никола“

Музейната експозиция е създадена през септември 2014 г. в резултат от европроект по ОП „Регионално развитие“. Състои се от две зали – археологическа и етнографска, и лапедариум, в който може да се види богата колекция от каменни котви – най-старите котви, открити на дъното на Созополският залив.

Археологическата експозиция, наречена „Хилядолетното начало“ представя древната история на района чрез част от находките, открити при теренни проучвания, проведени от екипи на Националния исторически музей и Археологически музей в град Созопол. Там в музея могат да се видят каменни и костни оръдия на труда, култова глинена пластика и битова керамика от епохата на късният неолит, халколита и раннобронзовата епоха. Най-ранните находки са датирани от 6-то хилядолетие пр.Хр.
При едно от спасителните проучвания на територията на днешния къмпинг Градина е открит ямен култов комплекс от неолита с регистрирани над 40 кръгли ями.

Сред множеството изложени находки, особен интерес будят глинената потта за топене на метал , открита в яма от втората половина на 5 хил.пр.Хр. и медният слитък от 6 хил.пр. Хр. Тези находки ясно свидетелстват за един от основните поминъци на населението в района, а именно – добив, обработка и търговия с медна руда.
Вторият етаж се заема от етнографската експозиция под наслов „Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа“. Там могат да се видят облекла от странджанския край и вещи от бита.
Музейната експозиция се намира в централната част на град Черноморец на ул. „Байкал № 6“. Цената за посещение е 4 лв. за възрастни и 2 лв. за учащи се.Крепост Акра

Крепостта Акра се намира на най-вдадената част в морето от полуостров Акра (нос Акин) – първият полуостров след град Черноморец в посока Бургас. До крепостта се стига за десетина минути с кола от Черноморец по черен, но стабилен път. От Черноморец поемате по стария път за Бургас и малко, след като излезете от градчето трябва да се отбиете надясно по черния път. Разстоянието от Черноморец до крепостта е около 2 километра. Пред самата крепост има обширно място, удобно за паркинг.

Друг начин да видите крепостта Акра е като вземете едно от корабчетата, тръгващи на всеки час от пристана на Черноморец. Имайте пред вид, че корабчетата само минават покрай самата крепост, без да спират.

За първи път крепостта е спомената от братята Шкорпил през 1891 г. Детайлни теренни проучвания са проведени през 2012 година под ръководството на археолога Иван Христов. Преди това проучвания не са правени, тъй като останките от крепостта са попадали в границите на строго охраняван военен обект. Въпреки охраната, през 1973 г. обектът е посетен от г-н Карайотов, тогава уредник на музея в Бургас. При посещението си тогава той отбелязва няколко археологически предмета, открити от военните.

Установено е, че крепостта Акра е построена през втората половина на 5-ти век по времето на византийския император Анастасий. Служела е като укрепление на селище, останки от което могат да се видят и днес на морското дъно при ниски и чисти води. Крепостта е просъществувала до 90-те години на 6-ти век, когато са аварските нашествия.

Най-интересното от крепостта, поне за мен, беше запазената кула и красивите морски гледки. Там на място могат да се видят още останки от други антични сгради, един голям бункер, оставен в наследство от военните и паметник на загинали български моряци.

Лошото е, че освен кулата, почти всички зидове и останки от сгради са обрасли с висока трева и храсти. Очевидно, преди време е било разчиствано, има и останки от информационни табелки, но за съжаление в последно време усилията за поддръжка на крепостта Акра като туристически обект са доста оскъдни, да не кажа, че липсват.